På fodboldrejser til Europas store fodboldlande venter der store fodboldoplevelser. Vi guider dig med information og gode råd til fodboldrejser i overalt i Europa i 2023/2024.

Spanien

Spanien er uden tvivl et af det største fodboldlande i Europa, både når det gælder selve befolkningstal (47 mio.) og når det gælder såvel international titler for landsholdet og klubholdene. Tilsammen har Real Madrid (10) og FC Barcelona (4) vundet Champions League 14 gange, hvilket ingen andre lande har præsteret.

For landsholdets vedkommende, har man vundet EM 3 gange og VM 1 gang. Spanien er som fodboldland altså ikke kun en fodboldrejse værd pga. varmen, tapas og kolde cervezas, men også fordi både spillet på banen generelt er meget seværdigt og fordi hele livet omkring fodbold i landet er specielt. Spanierne lever og ånder for deres fodboldklub, men stille også høje krav til flot fodbold på et højt niveau, især i Madrid og Barcelona. Tag på fodboldrejse til Spanien for at opleve fodbold i et af verdens bedste fodboldlande.

England

England er fodboldens hjemland og et fodboldland med stolte traditioner. Med sine 64 mio. indbyggere er England det femte største land i Europa og med den måske stærkeste liga i verden, har de engelske klubber formået at tiltrække store dele af de bedste spillere i verden. Selvfølgelig godt hjulpet på vej af stenrige klubejere, med ambitioner om at gøre netop deres klub til verdens bedste.

I europæiske sammenhæng har de engelske klubber har stor succes i blandt andet Champions League som er vundet hele 12 gange af en engelsk klub, heraf Liverpool (5), Manchester United (3), Nottingham Forest (2), Aston Villa (1) og Chelsea (1). Helt den samme succes kan man ikke sige, at det engelske landshold har haft. En enkelt titel er det blevet til og det er helt tilbage til VM i 1966. Siden da har engelske fodboldfans til alle slutrunder sunget “It’s coming home...” med reference til, at England er fodboldens hjemland.

Tyskland

Tyskland er og bliver en magtfaktor i europæisk fodbold og det næststørste land i Europa med 80 mio. indbyggere. Den lyder som en kliche, men Tyskland er en nation af fodboldgale mænd og kvinder. Bundesligaen har det højeste tilskuergennemsnit blandt de europæiske liga og det virker som om, at uanset hvor store tyskerne bygger deres stadions, bliver de udsolgt til hver kamp.

Netop stadions har de tyske klubber gjort meget for enten at forberede eller bygge helt nye gennem de sidste 10 år, hvilket også har gjort fodbolden endnu mere tilskuervenlig. Som fodboldland har Tyskland vundet alt hvad der er at vinde, herunder VM fire gang og EM tre gange. På klubniveau er Champions League vundet syv gange, herunder af Bayern München (5), Borussia Dortmund (1) og Hamburger SV (1). Tyskland som fodboldland og rejsemål for fodboldturister har længe været undervurderet, men kan absolut anbefales som rejsen værd.

Italien

Italien er kendt om ‘støvlelandet’ og ikke uden grund. En meget stor del af de godt 60 millioner italienere er og bliver fodboldgale. Fodbold fylder utroligt meget i Italien, i hverdagen kører aviser, tv og radio på fuld tryk om fodbold, eller calcio, som spillet kaldes her. Italiens landshold har vundet VM fire gange (senest i 2006) og EM én enkelt gang i 1968.

På klubscenen har de norditalienske klubber som Juventus, Milan og Inter traditionelt været de mest succesfulde, efterfulgt af klubber som Fiorentina, Roma, Lazio og Napoli. Italienske klubber har vundet Champions League (eller forgængeren) i alt 12 gange, heraf AC Milan syv gange (kun overgået af Real Madrid med 10 sejre), Inter tre gange og Juventus to gange. Op gennem 90’erne havde Italien sin storhedstid i europæisk fodbold, mens landet i de seneste år, må sig kraftigt overhalet af Spanien, Tyskland og England. At opleve fodbold live i Italien på en fodboldrejse, er altid en unik oplevelse, hvor følelserne sidder helt uden på tøjet hos alle tilskuere og en oplevelse man bør give sig selv.

Frankrig

Frankrig er med sine 66 mio. indbyggere det fjerdestørste land i Europa og tilhører absolute også den øverste del af europæisk fodbold. Frankrig har ikke så mange titler og trofæer som de fire store fodboldlande i Europa, men har alligevel formået at blande sig, både hvad angår landshold og klubhold.

Landsholdet havde sin store periode omkring 1998-2000, hvor man først vandt VM i 1998 på hjemmebane og to år senere EM. Derudover vandt Frankrig også EM på hjemmebane i 1984. Klubberne i Frankrig har altid ligget lige niveauet under de allerbedste i Europa, med undtagelse af Marseille som i 1993 vandt Frankrigs eneste Champions League titel. Netop Marseille har altid været et af de store hold i Frankrig, sammen med Paris Saint-Germain, som de seneste år har fået tilføjet millioner fra rige ejere og fået et hold, som gør sig store forhåbninger i Europa.